نوشته شده توسط: علیداود پارسا
فاجعه دیدگان زلزله بروجرد در فراموشی خبری
امام جمعه بروجرد در خطبههای این هفته نماز جمعه این شهر تاکید کرد که "بروجرد براثر زلزله کاملا تخریب شده و بسیاری ازخانههای شهری غیرقابل سکونت است، اما متاسفانه اطلاع رسانی خوبی از زلزله بروجرد صورت نگرفته و هنوز مدیران و مسوولان ارشد نظام نتوانستهاند به عمق فاجعه زلزله بروجرد پی ببرند".
امام جمعه بروجرد در حالی این سخنان را ابراز داشت که خبرگزاری مهر، روز گذشته به نقل ازمعاون هماهنگی امور عمرانی وزارت کشور، سرعت عمل مسئولان در مقابله با زلزله لرستان را بی سابقه دانست و از قول سید مهدی هاشمی، که جانشینی ستاد حوادث غیر مترقبه کشور را بر عهده دارد نوشت: "مسئولان ستاد حوادث غیر مترقبه کشور از اولین لحظات حادثه تاکنون در منطقه حاضر و در رفع مشکلات و امداد رسانی به آسیب دیدگان زلزله اهتمام ورزیده اند".
مردم لرستان همچنین از بی اعتنایی رادیو و تلویزیون رسمی کشور به زلزله زدگان به شدت ناراضی هستند، و بی توجهی رسانه ها را باعث فراموش شدن ده ها هزار زلزله زده در هیاهوی خبرهای سیاسی می دانند.
مصیبت دیدگان خاموش
ده ها هزار ایرانی در لرستان در دو هفته گذشته علاوه بر از دست دادن عزیزان شان و مجروح شدن بسیاری دیگر، هنوز به خاطر تداوم زلزله و بی توجهی مسئولان در آستانه یک فاجعه قرار دارند.
خبرگزاری ایسنا دو روز پیش خبر داد که یک هیات از کمیسیون حقوق بشر اسلامی برای بررسی نحوه کمک به زلزله زدگان راهی این مناطق شده است . این هیات پس از حضور در مناطق زلزلهزده دورود و ازنا در لرستان روز دوشنبه گذشته گزارش بررسیهای خود در مورد وضعیت منطقه، نیازهای زلزلهزدگان، حجم تلاشهای دستگاههای رسمی و غیردولتی برای کمک به زلزلهزدگان و توصیههای اقدام برای آینده را به صورت مکتوب به این کمیسیون ارائه داد.
بر اساس این گزارش"وضعیت توزیع چادر و امداد نگرانکننده اعلام شده است".این هیات همچنین در گزارش خود به گلایههای مردم از نحوه توزیع امکانات امدادی در مناطق زلزلهزده اشاره و تاکید کرده که "افرادی در مناطق زلزلهزده اعلام کردهاند که علیرغم مراجعه مکرر برای دریافت چادر هنوز پاسخی به آنها داده نشده و حتی بعضا مدعی بودهاند که برای دریافت چادر از آنها طلب وجه شده است".
این هیات هم چنین در گزارش خود خواستار"یادآوری استانداردهای حقوقی متعارف بینالمللی برای حمایت از حقوق افراد فاقد مکان ناشی از بلایای طبیعی به مسولان اجرایی کشور شده است". در همین حال خبرگزاری ایرنا در روزهای اخیر با انتشار گزارشی عمق فاجعه در مناطق زلزله زده لرستان را بسیار بیشتر از آن چیزی که مسئولان کشور فکر می کنند، ارزیابی کرده است. گزارشگر این خبرگزاری درباره مشاهدات خود از شهر بروجرد که از جمله مناطق کمتر آسیب دیده در زلزله است می نویسد:" جای جای شهر بروجرد مملو از چادر بود، چادر، نه به آن مفهوم رایج، که هر خانواری با هر آنچه که در اختیار داشت و به دست آورده بود سرپناهی لرزان و متزلزل ساخته بود تا اعضای خانواده را از خشم احتمالی مجدد طبیعت در امان بدارد...مردم دردمند حرفها برای گفتن داشتند، از نیازها و بدبختیها میگفتند، خواهان چادر برای اسکان بودند، نفت برای گرما میخواستند، امنیت میخواستند".
برخی از ناظران معتقدند در ایران عمق فجایعی مثل زلزله تنها با تعداد جان باختگان محاسبه می شود.آنها می گویند با اعلام جان باختن 63 نفر از سوی مسئولان، مقامات این زلزله را بسیار کوچک به حساب آوردند، در حالیکه همین آمارها از تخریب بیش از 30 هزار واحد مسکونی خبر می دهد. حسن ترابی امام جمعه بروجرد در این مورد می گوید" "این شهر براثر زلزله کاملا تخریب شده و بسیاری ازخانههای شهری غیرقابل سکونت هستند؛ اما متاسفانه اطلاع رسانی خوبی از زلزله بروجرد صورت نگرفته و هنوز مدیران و مسوولان ارشد نظام نتوانستهاند به عمق فاجعه زلزله بروجرد پی ببرند". او همچنین تاکید کرده که: "مردم به دلیل آمادگی قبلی که داشتند از خانهها بیرون آمده بودند و کمترین تعداد تلفات جانی را در لرستان داشتیم اما کمبود خسارات جانی به معنی آن نیست که فاجعه سطحی و کم عمق بوده است".
چادر: از 30 تا 100 هزار تومان
در حالی که مهدی هاشمی، جانشین ستاد حوادث غیز مترقبه کشور، از توزیع بیش از 34 هزار و 800 تخته چادر برای اسکان موقت در منطقه زلزله زده ارستان خبر داده و گفته: "طبق آخرین آمار بدست آمده تمامی خانواده های بی سرپناه حداقل یک تخته چادر از امداد گران تحویل گرفته اند" زلزله زدگان عقیده دیگری دارند. مردم می گویند حتا پس از مراجعه چندباره به مراکز امداد رسانی نتوانسته اند چادر را که به عنوان سرپناه خانواده های زلزله زده است،دریافت کنند.
وقتی در روزهای اخیر برخی از روزنامه های تهران اخباری مبنی بر توزیع چادر در شهرهای زلزله زده به ازای دریافت سی هزارتومان منتشر کردند، رییس هلال احمر کشور اعلام کرد که هلال احمر چنین کاری را انجام نداده است. او البته به خبرگزاری ایلنا گفت که "براساس تصمیم شوراى شهر بروجرد، مبلغ ۳۰ هزار تومان و شناسنامه متقاضیان دریافت چادر، به عنوان ضمانت از افراد اخذ شده و در زمان تحویل چادر به شهردارى، به آنان بازگردانده مى شود".
رییس هلال احمر دربرابر انتقاد مردم همچنین گفته: "هلال احمر هیچ نقشی در توزع چادرها نداشته و تعداد سه هزار و پنجاه چادر را برای توزیع در اختیار شهرداری بروجرد قرار داده است". خبرگزاری ایرنا اما در روزهای اخیر از فروش چادرهای هلال احمر در بروجرد به قیمت 100 هزارتومان هم خبر داد و از قول مردم شهرنوشت: "برخی خانوادههای زلزله زده در این شهر به رغم تلاش فراوان موفق به دریافت چادر نشده و برخی دیگر بیشتر از نیاز خود دریافت کرده که مازاد آنها را در بازار به مردم میفروشند". مرتضی اسماعیل زاده،مسئول هلال احمر بروجرد اما در ادعای عجیبی اظهار داشت:"به دلیل توزیع زیاد چادر در روستاها، مازاد آنها روانه شهر شده است". او البته توضیح نداد که اگر به همه زلزله زدگان چادر زیادی داده شده،پس چه کسانی حاضرند همین چادرها را با قیمت بیش از 100 هزارتومان از دستفروشان بروجرد و دورود خریداری کنند. عکس های منتشر شده از روستاهای زلزله زده نیز تایید می کند که زلزله زدگان در مناطق روستایی خود دست به کار شده و به علت تاخیر در رساندن کمک های اولیه همچون چادر،وسایل گرمازا و مواد خوراکی اقدام به برپایی چادرهای پلاستیکی برای حفاظت از اعضای خانواده خود کرده اند.
. "